Húspótlékok már az ókorban.
Ősidőktől fogva használnak húspótlókat. Míg kezdetben jellemzően vallási, vagy kulturális okok miatt tartózkodtak a húsfogyasztástól, manapság az egészséges táplálkozás jegyében is. A tofut pédául vegetáriánus buddhisták találták fel az ókori Kínában. Manapság az első számú húspótlékok szójából (tofu, tempeh), glutén alapú gabonákból (szejtán), olajos magvakból és termesztett mikofehérjéből készülnek.
Közel-keleten előszeretettel fogyasztják a falafelt, amely csicseriborsóból készült fasírt. Magas rosttartalmának köszönhetően könnyű emészteni. Vitamonokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás.
A szejtán, vagy más néven búzahús, tönkölybúzából készített proteindús húspótló. A húsokhoz hasonlóan feldolgozható, ízetíhető, sütésre és főzésre is alkalmas. (A búzák közül a tönkölybúzában jelen van a szervezetünk számára szükséges összes aminosav és sok vitamint /B-, E-vitamin/ és ásványi anyagot /réz, vas, cink, kalcium, mangán, foszfor szelén/ is tartalmaz.)
Vegetáriánus konyha egyik alapanyaga, ahol húshelyettesítőként használják.
Készíthetünk belőle búzahúst (szejtánt) amely megfelelő fűszerezéssel, rántva vagy sütve a húshoz hasonló ízű és állagú étel.
Kevés kalóriát tartalmazó, sokoldalúan felhasználható egészséges, tápláló növény.
Az olasz, a görög, az indiai, az arab, a spanyol és a portugál konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. Kiemelkedően magas a rosttartalma, gazdag fehérjében és igen jelentős a foszfor, a kalcium és a magnézium tartalma, ezért érdemes beilleszteni a táplálkozásunkba.
Édes ízű, fehérjében, zsírban és szénhidrátokban bővelkedő élelem.