A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Gyulladáscsökkentő OREGÁNÓ

A más néven szurokfű, erősen aromás, enyhén kesernyés ízű, kellemes illatú fűszernövény.

Antibakteriális, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyhatású tulajdonságokkal bír. (Már az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként használták, Görögországban sérüléseket gyógyítottak vele.)

Az oregánóban olyan sok antioxidáns található, hogy a kutatókba felmerült egy ötlet, hogy kipróbálják, alkalmas lehet-e a sugárkezelés DNS-károsító hatásának csökkentésére. Néha olyan embereknek, akiknek túl aktív a pajzsmirigyük, vagy pajzsmirigyrákkal küszködnek a kezelés részeként radioaktív jódot adnak. Azonban sajnos egy ilyen izotópinjekció után a betegeknek kerülniük kell a közvetlen érintkezést az emberekkel mivel nagyon radioaktívvá válnak és veszélyt jelenthetnek mások számára. Ez a kezelés nagyon hatásos lehet, de a sugárzás fokozhatja a későbbiekben az új tumorok kialakulásának lehetőségét. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy megelőzhető-e ezzel a kezeléssel összefüggésbe hozható DNS –károsodás, hogy az oregánó képes-e in vitro védelmet nyújtani az emberi vérsejtekben lévő kromoszómáknak a radioaktív jóddal szemben. A legnagyobb dózisban adagolva, a kromoszómakárosodás mintegy 70%-kal csökkent, így a kutatók arra megállapításra jutottak, hogy az oregánó  „erős radioprotektív anyag lehet”.

Az oregánóval végzett Petri-csészés kísérletek eredményei is rák elleni és gyulladáscsökkentő hatásra utalnak.Különböző fűszerkivonatokat (babérlevél, ánizskapor, levendula, paprika, rozmaring, petrezselyem, oregánó, kakukkfű) vizsgáltak a méhnyakráksejtek növekedésének elnyomásában az oregánó, a babérlevélen kívül mindegyiknél hatásosabbnak bizonyult.

Száztizenöt különböző élelmiszer in vitro gyulladáscsökkentő hatását vizsgálva az oregánó a legjobb öt között végzett a laskagombával, a hagymával, a fahéjjal és a tealevéllel együtt.

 

Gyulladáscsökkentő OREGÁNÓ

 

Egész Európában ismerik és használják. Fűszerként elsősorban a mediterrán konyha jellemző ízesítője. Gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálják.

Frissen szedett leveleit salátákhoz adják. Egyes levesek, főzelékek, töltelékek, pástétomok, mártások, halételek ízesítésére használják. A görögsaláta jellegzetes ízét, illatát az oregánó adja. Kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételek ízesítésére. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves) és főzelékek (krumpli-, bab-,) mártások ízesítésére.

Tartalomhoz tartozó címkék: Oregánó mint gyulladáscsökkentő
Árukereső.hu