Greenmark bio Napraforgómag hántolt 250g
Elérhetőség: | Raktáron |
Egységár: | 1.660,00 Ft/kg |
Gyártó: | GreenMark Organic |
Cikkszám: | MGMA42A20250 |
Leírás és Paraméterek
A Mexikóban és Peruban őshonos napraforgó Európába dísznövényként érkezett a 15. században. Mintegy 200 éve fedezték fel, hogy kitűnő olaj sajtolható belőle, azóta népszerűsége világ számos konyhájában töretlen. Értékes forrása a telítetlen zsírsavaknak. Sok E vitamin-, fehérje és igen magas ásványi anyag tartalma értékes szervezetünk számára. Fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérnyomás szabályozásában, a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Sportolók számára is ajánlott.
Ásványi anyagok: kalcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, E
Jótékony hatással van: magas koleszterin, gyenge idegzet, megfázás, prosztata problémák, székrekedés
Felhasználása: magában, darálva, pirítva, pörkölve, pástétomhoz, krémlevesbe szórva
Pirításkor figyeljünk, hogy a magvak világos színűek maradjanak, mert túlzott hőhatásnak kitéve az értékes zsírsavak egy része tönkre mehet.
Tápanyagtartalom (100g-ban) |
|
---|---|
Kalória (kJ / kcal) |
2454 / 580 |
Fehérje (g / 100g) |
22,5 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) |
12,3 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) |
49,0 g |
Rost (g / 100g) |
6,3 g |
Receptek
ÉDESBURGONYAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
- ½ bögre pirított napraforgómag
- 4 gerezd sült fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipet chili paprika
- ½ mokkáskanál fahéj (ceyloni őrölt, vagy BIO)
- ½ mokkáskanál római kömény
- 1 mokkáskanál almaecet
- fekete bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd 180 fokos sütőben süssük puhára. (kb. 30 perc) Az elkészült sült édesburgonyát, pirított napraforgót, sült fokhagymát, paradicsompürét, olajat és a fűszereket pürésítsük krémesre.
Szendvicskrémként kenyérre kenve fogyasztható.
NAPRAFORGÓS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók:
15 dkg hántolt napraforgó (vagy BIO hántolt napraforgó)
1 dl víz
½ dl hidegen sajtolt olaj
½ fej lila hagyma
1 ek. citromlé
1ek. őrölt pirospaprika
2 kk. só (Himalaya finom)
1 kk. kömény
Elkészítés: A ledarált napraforgómagot és a (lilahagyma kivételével) a többi hozzávalót alaposan összekeverjük. Legalább egy óráig pihentetjük végül az apróra vágott lila hagymát is hozzákeverjük.
Youtube videók
Népszerű termékek
A napraforgómag energiatartalma a többi olajos maghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. A napraforgó mag átlagosan 47 százalék olajat tartalmaz, aminek 65 százaléka esszenciális olaj.
Finom rágcsálnivaló. Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, telítetlen és esszenciális zsírsavakban bővelkedő.
Egészséges rágcsálnivaló. Pirítva pástétomok készítéséhez, krémlevesekbe.
BIO. A napraforgó mag átlagosan 47 százalék olajat tartalmaz, aminek 65 százaléka esszenciális olaj.
Felhasználása: magában, darálva, pirítva, pörkölve, pástétomhoz, krémlevesekbe szórva