A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Glikémiás index

... röviden GI vagy GLYX.

A glikémiás index az élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását fejezik ki. Megmutatja, hogy egy adott szénhidrát fajtából 50 gramm milyen mértékben befolyásolja a vércukorszintet. Tehát minél kisebb a GI érték, annál kisebb mértékű az emelkedés. Az elfogyasztott szénhidrát hatására a vércukorszint az étkezést követően kb. egy óra múlva ér el a csúcspontját, majd ezt követően az emelkedéshez hasonló intenzitással csökken, majd 2 - 3 óra múlva visszaáll az étkezés előtti állapotra. A magas GI értékű szénhidrátok esetén 2 óra, az alacsony GI értékűek esetén 3, akár 4 óra múlva. Vagyis a magas GI értékű szénhidrátok vércukorszint változtatása a nagyobb intenzitás mellett rövidebb lefolyású.

Mikor magas és mikor alacsony a GI érték?

- Ha a GI érték nagyobb, mint 70, akkor magas,
- ha a GI érték 55 és 70 közötti, akkor közepes,
- ha a GI érték 55 alatti, akkor alacsony glikémiás indexről beszélünk.

 

vércukorszint viselkedése

 

Az inzulin

 az egyetlen hormon, amely a vércukorszintet csökkenti. Fokozza a sejtek glükóz felvételét és felhasználását. Cukorbetegség esetén az inzulin hatása nem alakul ki a szervezetben. A sejtek cukorfelvétele csökken, ezért a vérplazma glükóz koncentrációja, vagyis a vércukorszint megemelkedik. (Nyugalomban lévő, éhes ember vércukorszintje 3,5 – 6 millimol/dm3.) A magas glükóz koncentráció növeli a sejteken kívüli ozmózisnyomást, melynek következtében víz diffundál ki a sejtekből, az idegsejtek vízvesztése pedig károsítja az idegrendszer működését.
Az I.-es típusú cukorbetegségnél az inzulin termelés csökken például a mirigysejtek pusztulása miatt. Ez az alulműködés kezdetben gyógyszeresen kezeléssel serkenthető, de ha az inzulintermelés teljesen megszűnik, akkor csak napi rendszerességgel beadott inzulin injekcióval kezelhető a betegség.
A II.-es típusú cukorbetegség a 20. század második felére vált egyre gyakoribbá. A kutatások szerint ennek az lehet az oka, hogy a nagy cukortartalmú ételekből és italokból, illetve a finomított lisztet tartalmazó élelmiszerek gyorsan megemésztődő keményítőtartalmából képződő szőlőcukor rövid idő alatt felszívódik és hirtelen megemeli a vércukorszintet. A gyakran magasra szökő vércukorszint mindannyiszor serkenti a hasnyálmirigyben az inzulintermelést. Ez a kezdeti időszakban tünetmentes, de egy idő után a sejtek „kifáradnak” és az inzulinra egyre kevésbé reagálnak. A betegek többségében így alakul ki a kór.

Néhány édesítőszer GI indexe

- Szőlőcukor (glükóz): 100
- Kristálycukor (szacharóz): 68
- Eritrit: 0 (Édesítő hatása a kristálycukorhoz képest kb. 60%, viszont nem emeli meg a vércukorszintet.)

Azok az ételek, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexe, kevésbé emelik meg a vércukorszintet, ezért táplálkozásunkban ezeket az ételeket részesítsük előnybe.

Tartalomhoz tartozó címkék: Glikémiás index