Fűszerkuckó Feketebors őrölt fűszer 30g
Elérhetőség: | Raktáron |
Gyártó: | Fűszeráruház |
Cikkszám: | FFUA09A30030 |
Egységár: | 10.400,00 Ft/kg |
Leírás és Paraméterek
Feketebors, őrölt
Az általunk ismert különféle színű borsok, azaz a fekete, fehér, zöld és rózsaszínű a trópusokon, ugyanazon növényen, egy több méter magasra is felkúszó őshonos cserjén teremnek. A bogyók színe és íze is attól függ, hogy mennyire éretten szüretelték le őket. A feketebors esetében, a fürtökben lógó borsszemeket még éretlen állapotban szedik le, hogy csípős ízük megmaradjon. Fekete színét az egyenletes és hosszú szárítás időnek köszönheti.
Hazánkban, a középkorban ezzel az erős és illatos fűszerrel elsősorban főúri és a királyi lakomákat ízesítettek. Ebben az időszakban a kereskedelmi nehézségek miatt értéke az aranyéval vetélkedett, gyakran fizetőeszközként is használták. Az Oszmán Birodalom hatalmának visszaszorulásával a bors kereskedelme ismét felélénkült, így a termelés és a fogyasztás is jelentősen megnövekedett.
Itthon a pirospaprika után a fekete bors az egyik legismertebb és legkedveltebb ételízesítő fűszer.
Minél finomabbra vannak őrölve a borsszemek, ízük annál jobban érezhető. Egészben általában csak akkor tesszük az ételbe főni, ha van elég idő arra, hogy aromája érvényesüljön.
Az őrölt bors, tárolás során fokozatosan veszít az aromájából, ezért ha tehetjük, inkább frissen darálva szórjuk az ételbe.
Egészben, hűvös és száraz helyen, levegőtől elzártan, szinte korlátlanul eláll.
A bors ízesítő hatása mellett étvágygerjesztő is. Óvatosan adagoljuk, mivel izgathatja az emésztőrendszert. Élénkítő szerként tartják számon, azonban a kereskedelmi méretekben őrölt borsot megpirítják, ezért így inkább izgató hatása van.
A fekete bors melegít, élénkíti a testben haladó meleg energia áramlását. Izzasztó hatású. A csípős íz jótékonyan hat a tüdőre és védelmet nyújt az egyszerű vírusfertőzések, a megfázás és a nátha ellen. A mérgezés és a rossz emésztés ellenszere. Heveny állapotokban naponta többször is használhatjuk
Összetevők: feketebors
A termék földimogyorót, diót, zellert, mustármagot és szezámmagot is feldolgozó üzemben készült.Receptek
ÉDESBURGONYAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
- ½ bögre pirított napraforgómag
- 4 gerezd sült fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipet chili paprika
- ½ mokkáskanál fahéj (ceyloni őrölt, vagy BIO)
- ½ mokkáskanál római kömény
- 1 mokkáskanál almaecet
- fekete bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd 180 fokos sütőben süssük puhára. (kb. 30 perc) Az elkészült sült édesburgonyát, pirított napraforgót, sült fokhagymát, paradicsompürét, olajat és a fűszereket pürésítsük krémesre.
Szendvicskrémként kenyérre kenve fogyasztható.
VÖRÖSLENCSE HUMUSZ
HOZZÁVALÓK :
- 200 gramm vöröslencse
- 100g szezámmag
- ½ frissen facsart citromlé
- 3 szál újhagyma fehér része
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 3 evőkanál Oliva olaj
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott vörös lencsét 3,5 dl vízzel tegyük fel egy lábosban közepes hőfokon főzni. A vöröslencsét nem szükséges főzés előtt beáztatni, mivel rövid idő alatt (15-20 perc) megfő.
A szezámmagot serpenyőben közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, míg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. A fűszereket, aprított petrezselymet hozzáadva, citromlével és a préselt fokhagymával ízesítjük. A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva ismét aprítógéppel kikeverjük. Ha szükséges további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán, az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.