Fűszerkuckó Fahéj Ceyloni őrölt 30g
Elérhetőség: | Raktáron |
Gyártó: | Fűszeráruház |
Cikkszám: | FFUA19A20300 |
Egységár: | 13.333,33 Ft/kg |
Leírás és Paraméterek
Fahéj Ceyloni őrölt
Ez a fahéj (jelen esetben) a ceyloni fahéjfa ágainak lefejtett kérgéből készített őrölt fűszer. Európában ezt az enyhén pikáns ízű ceyloni fahéjat, Amerikában a csípősebb kínai fahéjat (kasszia) részesítik előnyben.
A konyhában jól harmonizál az almás és szilvás sütemények íz világával, mézeskalács készítésekor egy kihagyhatatlan összetevő. Nem csak kifejezetten édes ízű ételeket ízesíthetünk vele, jól harmonizál a sültekhez kínált mártásokban is. A kínai ötfűszer-keverék, és az indiai curry egyik fontos alkotóeleme.
A fahéj jótékonyan hat az emésztőszervekre, a szív- és érrendszerre, továbbá kedvező hatással van a vércukorszintre is.
Azonban nem árt az óvatosság, mert nagy mennyiségben a fahéj egyes összetevői mérgezőek lehetnek. Olajai (kumarin, eugenol) a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját irritálhatják.
Tárolás: jól zárható edényben, fénytől védett, száraz sötét helyen
Összetevők: fahéj
A termék földimogyorót, diót, zellert, mustármagot és szezámmagot is feldolgozó üzemben készült.
Receptek
ÉDESBURGONYAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
- ½ bögre pirított napraforgómag
- 4 gerezd sült fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipet chili paprika
- ½ mokkáskanál fahéj (ceyloni őrölt, vagy BIO)
- ½ mokkáskanál római kömény
- 1 mokkáskanál almaecet
- fekete bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd 180 fokos sütőben süssük puhára. (kb. 30 perc) Az elkészült sült édesburgonyát, pirított napraforgót, sült fokhagymát, paradicsompürét, olajat és a fűszereket pürésítsük krémesre.
Szendvicskrémként kenyérre kenve fogyasztható.
VÖRÖSLENCSE HUMUSZ
HOZZÁVALÓK :
- 200 gramm vöröslencse
- 100g szezámmag
- ½ frissen facsart citromlé
- 3 szál újhagyma fehér része
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 3 evőkanál Oliva olaj
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott vörös lencsét 3,5 dl vízzel tegyük fel egy lábosban közepes hőfokon főzni. A vöröslencsét nem szükséges főzés előtt beáztatni, mivel rövid idő alatt (15-20 perc) megfő.
A szezámmagot serpenyőben közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, míg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. A fűszereket, aprított petrezselymet hozzáadva, citromlével és a préselt fokhagymával ízesítjük. A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva ismét aprítógéppel kikeverjük. Ha szükséges további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán, az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.
Vélemények
Népszerű termékek
BIO. A fahéj keleti származású, a világ konyháinak többségében előforduló kedvelt fűszer.
Rizsalapú ételekhez, gyümölcsből készült kompótokhoz, desszertekhez, süteményekhez, italokhoz használhatjuk.