A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Ezt gondoljuk...

A régmúltban élő emberek többségének a napi élelemhez, táplálékhoz jutás, egyet jelentett az életben maradás lehetőségével. A mai fejlett társadalmakban, már elsősorban az evés élvezete a táplálkozás fő funkciója. Eszünk örömünkben, bánatunkban és unalmunkban is.

Szeretünk enni, szeretünk finomakat és jókat enni. De vajon mi számít jónak? Nézzük csak… Az ételnek legyen jó íze és illata, szép legyen a színe, kedvező az állaga, egyáltalán legyen kedvünk megenni.  „Egyszer élünk!” - hangoztatják sokan. Persze nem mindegy, hogy hogyan. Úgy eszünk, mintha a jövő nem számítana. Betegségekkel küszködve élni azonban nem nagy élvezet.

Amit szeretünk, és nap mint nap megeszünk, az egészséges? A tapasztalat az, hogy sajnos általában nem.  

A mai rohanó világban, mindig sietünk valahová. Nincs időnk. Előszeretettel nyúlunk a készételek felé. Az agyonreklámozott, cukorban és sóban úszó, ízfokozók és különböző adalékanyagok felhasználásával készült élelmiszerek, ételcsodák nagyon sikeresek. Azonban az ilyen táplálékok elfogyasztásával esetleg napi kalóriaadagunk többszörösét vehetjük magunkhoz, ami előbb utóbb alakunk és egészségünk nem kívánatos változásához vezethet. 

Ha vennénk a fáradságot és kisilabizálnánk, a liliputi betűket a dobozokon vagy zacskókon található, hosszú sorokban felsorolt idegen hangzású összetevőkről, lehet, hogy megrettenve, egy ijedt szemdüllesztés kíséretében tennénk vissza a polcra. Azonban sokan nem jutnak el idáig. Csak leveszik, megveszik, kibontják és megeszik. Valójában azzal sincsenek tisztában, hogy mit is ettek.

Azzal, hogy a napi táplálkozásunkban szokássá tesszük az ilyen típusú feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztását, az élvezeteknek hódolunk, a saját egészségünket rombolva darabokra.

Azt gondoljuk - bizalmi alapon – ezeket a termékeket más is megveszi a boltbanÜzletekben árulják …  Csak nem lehet tőlük semmi bajom? Bizony, hogy lehet!

A táplálékaink megváltozott összetétele és a csökkenő testi aktivitás hosszú távon az anyagcsere folyamataink túlterheléséhez vezethetnek és megbetegedhetünk. Étkezésünk eltolódott az állati eredetű és a magasan feldolgozott élelmiszerek felé. Ma már több húst, tejterméket, tojást, olajat, cukrot és finomított gabonaféléket eszünk, mint valaha.

Változott a mozgás minősége és mennyisége. Régen a lakosság nagyobb része kemény fizikai munkával kereste meg a napi betevőjét, így a szervezete ehhez alkalmazkodott.

Mára már a technikai fejlődés megkönnyítette az emberek munkáját. A többségünk ülve dolgozik és a mozgás csak jelentéktelen szerepet játszik a napi rutinban. Autóval közlekedünk az otthonunk és a munkahelyünk között, mert a kettő gyakran távol esik egymástól. A háztartásunkban gépek segítik a munkánkat, nem kell nagyobb erőt kifejtenünk. A megváltozott az élet miatt, kevesebb energiára van szükségünk, csak ezt még sokan nem vették észre.

Aztán egyszer csak belenézünk a tükörbe és hitetlenkedve szemléljük, hogy hogyan szaladhattak fel oly gyorsan azok a fránya kilók, hiszen mi alig eszünk… és értetlenül állunk a történtek előtt.

Az ember genetikailag mozgásra van programozva.

A köztudatban ott vannak az élettel kapcsolatos hiedelmek, hogy a kor előre haladtával, hogy törvényszerű az egészségi állapot romlása. Az emberek többsége elfogadott tényként kezeli például azt, hogy 50 év fölött borítékolva van a látásromlás, és a magas vérnyomás. Orvoslására szemüveget biggyeszt az orra hegyére, és pirulákat szed, hogy ne legyen nagyobb baj. Megoldotta? Látszólag.

Sok ember úgy gondolja, hogy a génjeinkbe van programozva, milyen betegségek támadhatnak meg bennünket, illetve, hogy miben fogunk meghalni. Azonban a tudomány mai állása szerint, a vezető halálokok esetében, génjeink maximum csak 10-20%-al növelik meg a kockázatot.

Az orvosok többsége egyetért abban, hogy a korai elhalálozás és mindenféle betegség első számú oka nagyrészt életmódunkban és az étrendünkben keresendő.

Az egészség témakörével foglalkozó szakértők néhány egyszerű javaslatának betartásával (az ezzel kapcsolatos kutatások alátámasztják) a krónikus betegségek előfordulási kockázata 70%-al csökken. Pl.: ne dohányozzunk, ne hízzunk el, mozogjunk naponta legalább fél órát és étkezzünk egészségesebben. A napi kalóriamennyiséget feldolgozatlan élelmiszerekből vegyük magunkhoz, fogyasszunk kevesebb húst, több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Mindannyian szeretnénk egészségesebbek, fittebbek, és csinosabbak lenni. Ez nincs korhoz kötve. Bárki, bármelyik életszakaszában dönthet úgy, hogy felvállalja a felelősséget önmagáért, nem mutogat másokra, nem keres kifogásokat, hanem kezébe veszi a saját életét. A megoldást mindenki magában, életmódjában találhatja meg. A kiegyensúlyozott, mértékletes táplálkozás, a napi mozgással együtt hatékony.

Életünk a szokásaink összessége. Ha lecseréljük az egészségtelen szokásainkat, megváltozik az életünk.

Az egészséges életmód, a testi-lelki egészség nem egy távoli látomás, hanem egy elhatározás, egy folyamatos út, amire rá lehet lépni.

A zabola. hu csapata támogatást nyújt a tudatos táplálkozás terén.

Receptjeinkkel egyszerűen és gyorsan olyan ételeket készíthet, ami támogatja az egészségét, de az ízlelőbimbói is örömüket lelik bennük.

A zabola.hu oldalain barangolva olvashat többek között az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos mai tudományos álláspántokról. Találhat különböző élelmiszerekkel kapcsolatos írásokat, a belőlük készíthető egészséges és ízletes ételek receptjeivel kiegészítve.

Vátoztatni sohasem késő. Az egészségtelen táplálkozás miatt a szervezetünket érintő negatív folyamatok visszafordíthatóak. Nem kell tökéletességre törekedni. A táplálkozásunkban történő tudatos változtatást elég apró lépésekben elkezdeni. Már egy kis változtatással is sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen kevésbé terheljük szervezetünket.

„Fontos cél a helyes táplálkozás, de ez a cél legtöbbünknek ijesztő - olyan örömtelennek tűnik. Ám az „előnyösebb” táplálkozás megvalósítható. Míg a „helyes” táplálkozás hosszú távú cél, az „előnyösebb” kialakításához azonnal hozzáfoghatunk.” (Brian Wansink)

Zabola.hu azoknak, akik eldöntötték, hogy a saját kezükbe veszik az életüket. Azoknak, akik tudatos táplálkozással és az egészségüket támogató életmóddal sokáig, egészségben szeretnék élvezni az életet.