ENDOMETRIÓZIS. Sokan még csak nem is hallottak erről a talányos nevű krónikus betegségről, pedig itt van közöttünk. Hihetetlen még leírni is, hogy hazánkban a 15-45 év közötti nők 10 %-át, azaz közel 200 000 embert érint.

 

A rendellenesség lényege abban áll, hogy a méhnyálkahártyához hasonló (endometrium) szövet, valamilyen módon (erre különböző elméletek születtek már) a méh üregén kívül is megjelenik és szaporodik.

Ezekre az endometriózis szigetekre, akárhol legyenek is a testben (leggyakrabban a kismedencében, a petefészekben, vagy a hashártya felszínén), hat a menstruációs ciklus. Ezért ezek a női hormonok hatására növekednek, vastagszanak, majd a menstruáció időpontjában vérzést okozva leválnak, és a pangó vér panaszokat, szövődményeket okoz.

Az endometriózisnak különböző fokozatai vannak, és kezelés nélkül idővel ezek az állapotok tovább romolhatnak. Gyulladásokbelső szervi összenövésekroncsolódások, letapadások alakulhatnak ki, melyek fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

Endometriózisban szenvedő lány

Érdekes, hogy nincs szoros összefüggés a fájdalom intenzitása, és a betegség kiterjedése között. Kis elváltozás is okozhat pokoli fájdalmakat, és nagyobb területet érintő módosulás is lehet panaszmentes.

A betegség gyógyításában a korai diagnózis kulcsfontosságú, hogy minél kevesebb szövődmény alakuljon ki.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy sokan még csak nem is sejtik, hogy a testükben láthatatlanul megbújik ez a kóros állapot. Egyes esetekben semmilyen tünet nem jelentkezik, így esetleg egy más okból elvégzett műtét során derülhet fény a meglétére. A fájdalmas menstruáció viszont már tünet lehet. Az adatok ismeretében minden második nő, aki a havi ciklust gyötrelmes kínszenvedések között éli túl, endometriózisban szenved.

Szögesdrót megy keresztül egy lány hasán

Mivel a tünetek hasonlóak lehetnek más, a kismedencére kiterjedő betegségekkel, ezért a betegség diagnosztikája körülményes, akár több évet is igénybe vehet. Ezért nagyon fontos, hogy az erőteljes alhasi fájdalmakat, heves görcsökkel jelentkező elnyújtott menstruációt ne tekintsük a női lét természetes velejárójának.

Az endometriózis kezelésével kapcsolatban sebészi, és gyógyszeres terápiát egyaránt alkalmaznak. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a gyógyszeres kezelés mellett hangsúlyos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, és a rendszeres testmozgásnak.

Egy egészséges étrend és életmód segíti a gyógyulást, támogatja a szervezet természetes öngyógyító folyamatait.

A szakértők javasolják a cukrok, vörös húsok és a transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek (pl. chips, sült krumpli, péksütemények) étrendből történő teljes kiiktatását. (A vörös húsok rendelkeznek a legmagasabb arachidonsav tartalommal, melyeknek bizonyítottan szerepe van egyes gyulladásos folyamatok kialakulásában.)

Áfonya, málna, szeder

Ajánlják viszont, hogy gyakrabban kerüljenek a tányérra  olajos halak, zöld színű zöldségek, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, fermentált vagy kovászolt zöldségek továbbá, hogy minden étkezésünk fele változatosan elkészített teljes értékű, feldolgozatlan, megfőzött gabonafélékből álljanak. (barnarizs, köles, árpa, kukorica, zab) Fontos szerepet tulajdonítanak a D vitamin, omega-3 zsírsavkalcium és magnézium bevitelnek is.

Egy nő kocog egy erdei úton

Az életmód változás hasznos elemeként érdemes hetente legalább háromszor 30 perc aktív mozgást (kocogás, úszás, kerékpározás) beiktatni az életünkbe. Mindez hozzájárulhat a fájdalom csökkenéséhez és a hangulat, közérzet is garantáltan javulni fog.

Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítvány logo

Személyes érintettség és segíteni akarás hívta életre az Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítványt. Ez az összefogás az egyetlen magyarországi hivatalos közhasznú civil szervezet, amely szakértők csatlakozásával segítséget nyújt az endometriózissal küzdő nők ezrei számára.

 

Az alapítvány küldetése, hogy felhívják a figyelmet az endometriózis tüneteire, időben történő felismerésére, a fájdalmas menstruáció veszélyeire, okaira, valamint hogy hiteles tájékoztatást nyújtsanak a betegségről, és annak kezelési lehetőségeiről.

Céljuk, hogy érintett nőtársaik ne érezzék magukat egyedül ezzel a problémával. Érezzék, hogy egy több mint 10 éve tevékenykedő, tapasztalt, segítő közösség nyújt kezet nekik, hogy mielőbb megfelelő kezelésben részesüljenek, hogy tüneteik és fájdalmaik mielőbb véget érjenek, és ismét minőségi életet élhessenek.

Kiemelt célként fogalmazták meg az egészséges életmód, a női egészségtudat, a nőiesség tudatosítását az ismeretterjesztés, nevelés, oktatás által. Mindezt figyelemfelhívó kampányokon és edukációs programokon keresztül önerőből és támogatóik segítségével végzik.

Férfi kerékpár kormányán visz egy nőt

Bővebb információ az Endometriózis Magyarország honlapján.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány készített egy gyakorlati útmutatót az endometriózisban érintettek számára: Endometriózis Kisokos kiadvány.