Hallottad, de nem kóstoltad? Szejtánból készült vegán ételek

 

Ma a legkorszerűbb ételek közé tartoznak az egészségtudatosság jegyében elkészített vegán finomságok, pedig nagy részük már évszázadok óta egyes kultúrák gasztronómiájának hagyományos alapelemei. Humusz, tofu, tempeh, tahini, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük.

szejtánhoz mit szólsz? Hallottad, de még nem kóstoltad? Itt az ideje!

Szejtánból készült vegán étel

Egy kis szejtán vegykonyha

A szejtánt, búzahús néven is ismerhetjük. Ez a kifejezés találóan el is magyarázza, hogy miről van szó.

A búzában lévő fehérje a glutén, más néven sikér. Ez egy növényi fehérje, melynek a kenyér hagyományos textúrája köszönhető.

A glutén két összetevője a gliadin és a glutenin, melyek általában 75:25%-os arányban találhatóak meg benne. Előbbi a lágyságért, utóbbi a sikér keménységért felelős. Vagyis százalékos megoszlásuk meghatározza a kenyér állagát, így minőségét.

A glutén vízben nem oldódik, de azt képes megkötni. Ha búzalisztet vízzel elkeverünk, igazi bio ragasztót kapunk, amire meglepően még nem haraptak rá az online marketingesek! Ehhez köthető az angol ragasztani, GLUE szó is.

Ennek, a vizet megkötött sikérnek köszönhető, hogy a gluténes gabonából készült tészta egyben marad és könnyebben formázható. Illetve, a gluténmentes lisztekkel ezért nehezebb dolgozni, legfeljebb adalékanyagok és extra összetevők hozzáadásával lehet kialakítani a szükséges textúrát.

 

Szejtán: kinek, mikor, miért?

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma, ugyanakkor magas, mintegy 75%-os fehérjetartalma miatt a szejtán a

  • fogyókúrázók,
  • diabéteszesek,
  • inzulinrezisztenciával küzdők számára jelenthet ízletes étkezési alternatívát.

Emellett nagyszerű fehérjeforrás lehet a vegán étrend követői számára is.

Fontos! A szejtán, szinte 100%-os gluténtartalma miatt azonban a gluténérzékenyeknek tiltólistás étel!

 

Hogyan kerül a szejtán a tányéromra?

Kész szejtánt vásárolhatunk bioboltokban, de otthon, mi magunk is elkészíthetjük búzasikér, búzaliszt, egy kis só, víz, és fűszerek hozzáadásával.

 

Szejtán búzasikérből:

  • Adjunk 250g sikérhez 50g lisztet (ez lehet gluténmentes köles, rizs,…) sót, fűszereket ízlés szerint és egy kis szódabikarbónát vagy sütőport (kb. fél mokkáskanálnyit).
  • Keverjük össze őket.
  • A keverékhez óvatosan adagoljunk annyi vizet, hogy tészta állagot kaphassunk.
  • A pihent tésztát vágjuk kisebb részekre, majd dobjuk bele forrásban lévő vízbe.
  • Amint felúsznak a felszínre, halásszuk ki õket.
  • Ezután bánjunk vele úgy, mint a hússal.

 

Szejtános finomság

Ez a recept a vegánoknak különösen ajánlott, hiszen egyszerre tudnak többféle fehérjét bevinni a szervezetükbe.

 

Hozzávalók egy ízletes szejtános babraguhoz:

-Fél kiló tarkabab

-25 dkg szejtán

-1 evőkanál kókuszzsír

-1 vöröshagyma

-1 gerezd fokhagyma

-1 kisebb paradicsompüré

-2 piros Kalifornia paprika

-1 kisebb sárgarépa

-1 kiskanál pirospaprika

-Babérlevél, só, bors

-Csipetnyi kakukkfű, rozmaring, oregánó

 

A szejtános finomság elkészítése:

  • Az előző este beáztatott babot tegyük fel főni a babérlevéllel, sóval, borssal.
  • A kókuszzsíron pirítsuk meg a hagymát, pirospaprikát, sárgarépát.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott szejtánt, és pirítsuk meg kicsit.
  • Adjuk hozzá a félpuhára főtt babot, majd a paradicsompürét és a fűszereket is.
  • Puhára főzzük.

Hmmm… És mivel lehet még ízletes a szejtán? Szinte minden olyan, eredetileg hússal készült ételhez használható alapanyagaként: szejtánpörköltek, szejtán lasagne, szejtán töltött káposzta, szejtán bolognai, … a receptek száma szinte végtelen az online platformokon.

De ne is kattintsunk el! Inkább készítsük el az ínycsiklandozó szejtános babragut.

Jó étvágyat!