A más néven szurokfű
- erősen aromás,
- enyhén kesernyés ízű,
- kellemes illatú fűszernövény.
Antibakteriális, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.
- Már az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként használták.
- Görögországban sérüléseket gyógyítottak vele.
Az oregánóban olyan sok antioxidáns található, hogy a kutatókba felmerült egy ötlet, hogy kipróbálják, alkalmas lehet-e a sugárkezelés DNS-károsító hatásának csökkentésére.
Néha olyan embereknek, akiknek
- túl aktív a pajzsmirigyük, vagy
- pajzsmirigyrákkal küszködnek, a kezelés részeként radioaktív jódot adnak.
Azonban sajnos egy ilyen izotópinjekció után a betegeknek kerülniük kell a közvetlen érintkezést az emberekkel, mivel nagyon radioaktívvá válnak, és veszélyt jelenthetnek mások számára.
Ez a kezelés nagyon hatásos lehet, de a sugárzás fokozhatja a későbbiekben az új tumorok kialakulásának lehetőségét. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy megelőzhető-e ezzel a kezeléssel összefüggésbe hozható DNS –károsodás, hogy az oregánó képes-e in vitro védelmet nyújtani az emberi vérsejtekben lévő kromoszómáknak a radioaktív jóddal szemben.
A legnagyobb dózisban adagolva, a kromoszómakárosodás mintegy 70%-kal csökkent, így a kutatók arra megállapításra jutottak, hogy az oregánó „erős radioprotektív anyag lehet”.
Az oregánóval végzett Petri-csészés kísérletek eredményei is
- rák elleni és
- gyulladáscsökkentő hatásra utalnak.
Különböző fűszerkivonatokat vizsgáltak a méhnyakráksejtek növekedésének elnyomásában:
- babérlevél,
- ánizskapor,
- levendula,
- paprika,
- rozmaring,
- petrezselyem,
- oregánó,
- kakukkfű.
Az oregánó, a babérlevélen kívül mindegyiknél hatásosabbnak bizonyult.
Száztizenöt különböző élelmiszer in vitro gyulladáscsökkentő hatását vizsgálva az oregánó a legjobb öt között végzett a laskagombával, a hagymával, a fahéjjal és a tealevéllel együtt.
Egész Európában ismerik és használják. Fűszerként elsősorban a mediterrán konyha jellemző ízesítője. Gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálják.
Frissen szedett leveleit salátákhoz adják.
Egyes
- levesek,
- főzelékek,
- töltelékek,
- pástétomok,
- mártások,
- halételek ízesítésére használják.
A görögsaláta jellegzetes ízét, illatát az oregánó adja. Kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételek ízesítésére.
Felhasználható
- levesek (főleg krumpli- és gombaleves) és
- főzelékek (krumpli-, bab-,) mártások ízesítésére.