A más néven szurokfű

  • erősen aromás,
  • enyhén kesernyés ízű,
  • kellemes illatú fűszernövény.

 

Antibakteriális, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

  • Már az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként használták.
  • Görögországban sérüléseket gyógyítottak vele.

 

Az oregánóban olyan sok antioxidáns található, hogy a kutatókba felmerült egy ötlet, hogy kipróbálják, alkalmas lehet-e a sugárkezelés DNS-károsító hatásának csökkentésére.

Néha olyan embereknek, akiknek

  • túl aktív a pajzsmirigyük, vagy
  • pajzsmirigyrákkal küszködnek, a kezelés részeként radioaktív jódot adnak.

Azonban sajnos egy ilyen izotópinjekció után a betegeknek kerülniük kell a közvetlen érintkezést az emberekkel, mivel nagyon radioaktívvá válnak, és veszélyt jelenthetnek mások számára.

 

Ez a kezelés nagyon hatásos lehet, de a sugárzás fokozhatja a későbbiekben az új tumorok kialakulásának lehetőségét. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy megelőzhető-e ezzel a kezeléssel összefüggésbe hozható DNS –károsodás, hogy az oregánó képes-e in vitro védelmet nyújtani az emberi vérsejtekben lévő kromoszómáknak a radioaktív jóddal szemben. 

A legnagyobb dózisban adagolva, a kromoszómakárosodás mintegy 70%-kal csökkent, így a kutatók arra megállapításra jutottak, hogy az oregánó  „erős radioprotektív anyag lehet”.

 

Az oregánóval végzett Petri-csészés kísérletek eredményei is

  • rák elleni és
  • gyulladáscsökkentő hatásra utalnak.

 

Különböző fűszerkivonatokat vizsgáltak a méhnyakráksejtek növekedésének elnyomásában:

  • babérlevél,
  • ánizskapor,
  • levendula,
  • paprika,
  • rozmaring,
  • petrezselyem,
  • oregánó,
  • kakukkfű.

Az oregánó, a babérlevélen kívül mindegyiknél hatásosabbnak bizonyult.

Száztizenöt különböző élelmiszer in vitro gyulladáscsökkentő hatását vizsgálva az oregánó a legjobb öt között végzett a laskagombával, a hagymával, a fahéjjal és a tealevéllel együtt.

oregánó

Egész Európában ismerik és használják. Fűszerként elsősorban a mediterrán konyha jellemző ízesítője. Gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálják.

Frissen szedett leveleit salátákhoz adják.

Egyes

  • levesek,
  • főzelékek,
  • töltelékek,
  • pástétomok,
  • mártások,
  • halételek ízesítésére használják.

görögsaláta jellegzetes ízét, illatát az oregánó adja. Kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételek ízesítésére.

Felhasználható

  • levesek (főleg krumpli- és gombaleves) és
  • főzelékek (krumpli-, bab-,) mártások ízesítésére.