Az inzulinelégtelenség miatt kialakult betegséget, 1-es típusú cukorbetegségnek, míg az inzulinrezisztencia által okozott betegséget, 2-es típusú cukorbetegségnek nevezik.

Az 1-es típusú cukorbetegséget korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, ez a diagnosztizált cukorbetegek 5%-ánál áll fenn. A betegség pontos kiváltó oka egyelőre még ismeretlen, szerepet játszhat az örökletes hajlam, vírusfertőzés vagy a tehéntej fogyasztása. Ebben az esetben az immunrendszer tévedésből elpusztítja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő béta-sejteket, így inzulin hiányában a vércukorszint veszélyesen magasra emelkedhet. Ebben a fajta cukorbetegségben szenvedők segítségként, inzulininjekciókat, egyfajta hormonpótló kezelést kapnak.

Cukorbetegség NE

2-es típusú cukorbetegség, azaz a felnőttkorban kialakuló cukorbetegség (cukorbetegek 90-95%-a ide tartozik) esetében a hasnyálmirigy képes inzulintermelésre, de nem működik megfelelően.

Az izom- és májsejtekben felhalmozódó zsír befolyásolja az inzulin viselkedését. Az inzulin a kulcs, ami megnyitja a sejtek ajtaját a glükóz előtt, a zsír pedig az, ami bedugaszolja a zárat. Ha a glükóz nem kap bebocsátást az izmokba (elsődleges felhasználók) a szervezetben a vércukorszint magasra emelkedik, és károsodást okozhat. Az izomsejtekben lévő zsír származhat abból, amit elfogyasztunk, (egy jó adag zsír és 160 percen belül akadozni kezd a a glükóz felszívódás a sejtekben) illetve amit magunkon viselünk, azaz a saját testzsírunkból.

Sajnos az 1990-es évek közepétől a 2-es típusú cukorbetegség aránya emelkedni kezdett a gyerekek közt. Ezt a betegséget, manapság már 8 éves gyerekeknél is diagnosztizálták.

Túlsúlyos emberek

Amerikában minden évben több mint egy millió új cukorbeteget regisztrálnak 2-es típusú cukorbetegséggel. A 2-es típusú cukorbetegség (a többi vezető halálokhoz hasonlóan) az étrendbeli döntéseink sajnálatos következménye.

A jó hír: a 2-es típusú cukorbetegség megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal szinte mindig megelőzhető, gyakran kezelhető és néha akár vissza is fordítható.

Zöldség, egy pár rózsaszín cipő és egy mérleg

Dr. Michael Greger, (orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó) Hogy ne halj meg című könyvében a következő esetet írta le.

„Pár éve Millan, a NutritionFacts.org közösség tagja volt olyan kedves és megosztotta velem a történetét. Harmincévesen 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták. A nő egész életében küszködött az elhízással és sok szenvedést okozott neki a különböző fogyókúrák folyamatos jojóeffektusa. Szinte minden fellelhető divatos étrendet kipróbált, de – és gondolom, ezzel nem okozok meglepetést- mindig hamar visszaszedte, amit sikerült leadnia. A cukorbetegség nem volt idegen számára. Szülei, bátyjai és nagynénje is cukorbeteg volt, tehát úgy gondolta, hogy az ő diagnózisa is elkerülhetetlen. A korral jár. ÖröklődikNem tehetett róla. Legalábbis így gondolta. Először 1970-ben diagnosztizálták a betegségét, és 20 éven át cukorbetegként élt. Majd 1990-ben teljes mértékben növényi étrendre váltott, és ezzel felforgatta az életét. Ma jobb az energiaszintje, mint valaha, fiatalabbnak néz ki, és úgy is érzi magát, és végre tartani tudja az egészséges testsúlyát.  Több mint 4 évtizeddel a cukorbetegség diagnosztizálása után Millan ma már a hetvenes éveiben jár és makkegészséges. Sőt, intenzív zumba órákat tart! Nem talált rá semmiféle csodapirulára vagy egy újabb védjegyezett étrendre. Egyszerűen csak úgy döntött, hogy egészségesebben étkezik.”