A válasz egyértelműen igen.

A nők rendszeresen tapasztalják, hogy étvágyuk a menstruációs ciklusnak megfelelően változik. A menstruáció kezdetekor szervezetüknek több energiára van szüksége, így étvágyuk megnövekszik, majd hirtelen lecsökken.

Éhes nő táplálkozik

De lássuk részletesebben a hormonok és az étvágy összefüggését!

 

Tápanyagszükséglet szempontjából férfinak lenni és tesztoszteront termelni valamivel egyszerűbb. A férfiak csontjai sűrűbbek, ezért kevésbé szorulnak rá a táplálékokkal bevitt kalciumtöbbletre, hogy elkerüljék a csontritkulást. Mivel havi rendszerességgel vért sem veszítenek, ezért vasszükségletük is csak harmada a nőkének. Így egy férfi a nőkhöz képest 10%-al több kalóriát fogyaszthat anélkül, hogy hízna.

Nem a véletlenek játéka, hogy a kamasz lányok széles csípőt, a fiúk pedig széles vállakat és bicepszeket növesztenek.  A lányok esetében az ösztrogén a zsírszövetek, a fiúknál a férfi nemi hormon, a tesztoszteron a csontok és az izmok működését serkenti. Ennek eredményeként egy átlagos női testben magasabb a zsírszövet, egy férfiében pedig az izomszövet aránya.

Fitness nő és férfi sétál a tengerparton

Edzés + megfelelő táplálkozás = Fogyás

 

zsírszövet jó hőszigetelő és tápanyagraktár, de saját erejéből bizony nem mozdul sehova. Amikor izmaink dolgoznak (összehúzódnak és elernyednek), sok energiát fogyasztanak, jóval többet egy zsírszövetnél. Ez az oka annak, hogy ugyanannyi fizikai munkát végző megegyező életkorú és testsúlyú férfi és nő közül a férfi 10 %-kal több kalóriát fogyaszthat mivel ennyivel magasabb az energiaszükséglete.

Ha egy nő nagyon keményen edz, és ez által nagymértékben csökken a szervezetében a zsírok aránya (akár el is maradhat a menstruációja) egy azonos súlyú férfihez képest, még így is magasabb marad a zsírszövetek aránya a testében. Tehát ha ugyanannyit edz, és ugyanazokat eszi, mint egy férfi, akkor is kevesebb kalóriára lesz szüksége, ha meg akarja őrizni a testsúlyát.

Nős ée férfi egykezes fektőtámaszozik

Sokan tapasztalták már, hogy amikor fogyni akarnak, és elkezdenek intenzívebben edzeni, 1 hónap után azt veszik észre, hogy ruháik valahogy csinosabban, sokkal jobban állnak rajtuk, azonban a mérleg mégis többet mutat. Nincs mit csodálkozni, hiszen az izomszövet sűrűsége nagyobb, mint a zsírszöveté. Így tapasztalhatják meg sokan, hogy a kevesebb mégis csak több. smile

Mérlegen állva méri a tömegét