A tej élet, erő, egészség?

 

Biztos ismer a közvetlen környezetében olyan embert, akinek bizonyos ételek fogyasztását kerülnie kell, mert egyébként kellemetlen tüneteket tapasztal magán. A felnőtt emberek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre. Leggyakrabban a búza (glutén) és tojás mellett, a tej okoz panaszokat.

 

Az ő esetükben a mindennapi étkezésre nagyon oda kell figyelni, mert az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott allergén mennyiség függvényében náluk különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek.

Jellemzően hasfájás, hasmenés, puffadás, de megjelenhetnek különböző bőrtünetek, fejfájás és hangulatzavarok is.

 

Nekik vásárláskor érdemes minden esetben elolvasni az elfogyasztani kívánt élelmiszer csomagolásán található összetevőket, illetve házon kívüli étkezések során rákérdezni tartalmazza-e az étel a számukra kerülendő alkotórészt.

Tudatosan vásárló házaspár

Tejcukor vagy tejfehérje érzékenység. Mi a különbség?

 

tejcukor-érzékenység esetében (laktózintolerancia) egy enzimhiány a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.

 

tejfehérje érzékenység esetében az emésztőrendszer és az immunrendszer is érintett. Amikor a nem megfelelően megemésztett tejfehérje átkerül a bélfalon az immunrendszer IgG ellenanyagot termel.

 

Jó tudni, hogy aki tejcukorra érzékeny fogyaszthat laktózmentes tejtermékeket vagy az étkezés előtt bevett laktáz enzim kapszulával megelőzheti a kellemetlen tüneteket.

 

Akinek azonban tejfehérje-érzékenysége van semmilyen tejterméket, így a laktózmentes termékekből sem fogyaszthat, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák.

 

Tüneteit egyetlen módon előzheti meg: a tejtermékek teljes elhagyásával. Ebben az esetben növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal, és joghurtokkal elkészített ételeket lehet csak fogyasztani.

 

 

Miért választják egyre többen a növényi tejet?

 

Bár gyerekkorunktól kezdve azt halljuk, hogy a tej élet erő egészség, ma már egyre több ember tér át a növényi tejek fogyasztására.

Van, aki muszájból keresi az állati eredetű tejek más alternatíváját, laktózérzékenység vagy tejfehérje érzékenység miatt.

Egyesek meggyőződésből, mert egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, mint a vegánok, mások egyszerűen csak nem szeretik.

 

 

Érdekes

Általában az evéssel kapcsolatban sokféle iránymutatást olvashattunk már. Az italokkal kapcsolatban iránymutatást egy amerikai testület Beverage Guidance Panel is megfogalmaz, és különböző italkategóriákkal kapcsolatban ajánlásokat tesz, figyelembe véve azok viszonylagos előnyeit és kockázatait.

A testület munkájában nagy tekintélynek örvendő szakértők vesznek részt, többek között dr. Walter Willett, a Harvard Egyetem közegészségügyi képzése táplálkozástani tanszékének vezetője és a Harvard orvosi képzésének professzora.

 

A szakemberek a különböző ital kategóriákat 6 fokozatú skála szerint csoportosították. Valószínűleg senki nem lepődik meg azon, hogy a szénsavas üdítők a sor végére kerültek. Azonban az már elgondolkoztató, hogy a teljes tej a sörrel került egy csoportba napi nulla milliliter ajánlással.

 

Mindezt a tej és a prosztatarák valamint az agresszív méhrák közötti összefüggéssel indokolták, ami egy „inzulinhoz hasonló növekedési tényező keringési koncentrációra tett, jól dokumentált hatásával lehet összefüggésben.”

 

tea és a kávé (tej és édesítés nélkül) viszont a második legegészségesebb italcsoportba került, melyet csak a víz előzött meg, mely a legjobb minősítést kapta.

Vízzel tölt meg egy poharat

 

Mindenki hallotta már, hogy az ember az egyetlen faj, amely az elválasztás után is iszik tejet.

 

Minden állati eredetű élelmiszerben vannak szexuális szteroidhormonok, például ösztrogén. Jellemzően a genetikailag „feljavított” tejelő marhákat még vemhességük alatt is fejik, amikor különösen magas a szaporító hormonok szintje a szervezetükben. Ezek a hormonok szerepet játszanak bizonyos hormonszinttel összefüggő állapotok kialakulása közötti összefüggésben, ideértve a pattanásos bőrt, férfiak csökkent megtermékenyítő képességét és a korai pubertást.

 

tej hormontartalma magyarázhatja, hogy azoknak a nőknek a körében, akik isznak tejet, ötször olyan magas eséllyel fordul elő az ikerszülés, mint azoknál, akik nem.

Ikrek napernyő alatt a tengerparton

 

A rák esetében azonban a növekedési hormonok adnak okot az aggodalomra. A Harvard Egyetem vezető táplálkozástudományi szakértői kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy a tejben és a tejtermékekben található hormonok, illetve növekedési tényezők stimulálják bizonyos hormonérzékeny tumorok növekedésétKísérleti bizonyítékok arra utalnak, hogy a tej és tejtermékek elősegíthetik, hogy rákmegelőző léziók (rendellenes sejtnövekedés) vagy mutáció során megváltozott sejtek invazív rákos megbetegedésekké alakuljanak át.

 

Petri-csészés kísérlet során kutatók emberi prosztataráksejtekre tejet csepegtettek. Organikus tehéntejet választottak, hogy kiszűrjék a hozzáadott hormonok, pl. szarvasmarha növekedési hormonjának lehetséges hatását, mellyel a hagyományosan nevelt szarvasmarhákat gyakran injekciózzák a tejhozam növelésére.

Tehénfejés géppel

 

A kutatók azt tapasztalták, hogy a tehéntej mind a 14 elkülönített kísérletben ingerelte az emberi prosztataráksejtek növekedését, melyek átlagosan 30 százalékkal nőttek. Ehhez képest a mandulatej több mint 30 százalékkal csökkentette a ráksejtek növekedését.

 

Felmerül a kérdés, hogy ha nem iszunk tejet mi lesz a csontjainkkal?

 

Egy friss tanulmánysorozatból, melyet 100 ezer férfi és nő bevonásával végeztek, akiket aztán 20 éven keresztül nyomon követtek, az derült ki, hogy a tej még növelheti is a csípőtáji törések előfordulásának arányát.

 

A tanulmány kimutatta, adagok függvényében növekvő magasabb halálozási arányt (mind a férfiaknál, mind a nőknél) és több csonttörést (a nőknél), az egyéb tejtermékeknél tejföl, joghurt azonban ennek az ellenkezőjét tapasztalták, ami megfelel a galaktózelméletnek, mert ezen termékekben található baktériumok a galaktóz egy részét a fermentáció folyamata során átalakítják.

Egyszóval a növényi tejek iránti megnövekedett érdeklődés jóval több, mint kósza divathullám, mivel ezek egy lehetséges egészséges alternatívát nyújtanak az állati tejek helyett.

Előnyük, hogy nem tartalmaznak antibiotikumot, hormonokat, laktózt, koleszterint és kisebb a lehetősége a fogyasztás során fellépő allergiáknak.

Növényi tejet iszik

 

A növényi tejek könnyen emészthetőek, tartalmaznak rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokatesszenciális fehérjéket (amelyeket a szerezetünk nem képes előállítani), és telítetlen zsírokat.

A legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott növényi tejek: szójatej, mandulatej, zabtej, rizstej és a kókusztej.