Az ember az evolúció során arra programozódott, hogy szeresse az édes ízt, hiszen amikor kevés volt az élelem, ösztönösen a magasabb energiatartalmú, édesebb gyümölcsöket keresték.

Kívánjuk az édes ízt, melynek oka az agyban keresendőA cukor az agy jutalomközpontjára van hatással. Ha cukrot eszünk, agyunk észleli a dopamint és a szerotonint, azokat a hormonokat, amik javítják a hangulatunkat. Cukorfogyasztással a jó hangulatot kémiai úton hozzuk létre, ezért vágyakozunk borongósabb, stresszesebb napunkon cukor, süti és csokoládé után. A cukor boldogságdrog.

Lány tortaszeletbe harap

Azonban, ha szervezetünket folyamatosan nagyobb mennyiségű cukorral bombázzuk, az endorfintermelő részleg működése lelassul, és nem tudja megfelelően szabályozni az agyban lévő endorfin mennyiségét.

Ennek hatására csökken a szervezetben jelen lévő endorfin mennyisége, amitől lelassulunk, lehangoltak, vagy akár depressziósak is lehetünk. Újabb adag cukorra vágyunk. Ez egy ördögi kör. A rendszeres cukorfogyasztás akadályozza a dopaminszállítást, ettől pedig még több cukrot kell fogyasztanunk, hogy a korábbi hatást elérjük.

Sok női arckép

Dr. Best, az inzulin felfedezője, az inzulinnal végzett kísérletek folyamán fedezte fel, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol.

A cukor emésztése erjesztő hatású. Ilyenkor ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol, nagyon erős romboló hatást végez a bél membránjaira nézve. Az alkohol a vesét is roncsolja és hatással van az idegrendszerre.

Dr. Robert Lustig amerikai endokrinológus szerint a cukor függőséget okoz, és ugyanolyan mérgező, mint a kábítószerek. Akár elvonási tüneteink is lehetnek.

Ha valaki rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyaszt cukortartalmú élelmiszereket és valamiért nem jut hozzá a megszokott adagjához, agresszívvé válhat, mivel a szervezet jelez, hogy már felhasználta az idegek működéséhez szükséges B vitaminokat. (A cukrok lebontásuk során B1 vitamint vonnak el a szervezettől.) A túlzott cukorfogyasztás jelei: fáradékonyság, szorongás, izgatottság, székrekedés.

Az agresszív viselkedés, a hiperaktivitás, a magatartási zavarok egy része csökkenthető, ha kevesebb cukrot kap a szerezet. Nagy adag öntudat és önfegyelem kell ahhoz, hogy ritkábban együnk édesített, nagy szénhidráttartalmú ételeket.

Töprengő nő