Biopont Vegabond Vörös lencse 250g
Elérhetőség: | Előrendelhető |
Egységár: | 1.460,00 Ft/kg |
Gyártó: | Biopont |
Cikkszám: | HBPA33A40250 |
Leírás és Paraméterek
A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, viszont a hántoláskor eltávolítják a nehezen emészthető héját, így a rostanyag tartalma is kevesebb lesz, mint a barna vagy zöld lencsének. Legjobb tulajdonsága, hogy főzés előtt nem kell beáztatni és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek. Ezzel biztosan belopja magát minden háziasszony szívébe.
A lencsében bőségesen található A-, B1-,B2-, B9-,B11-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, folsav, foszfor, vas és cink, tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Fontos bioaktív anyagokat pl. szaponoin, flavonoid és fenolsavat tartalmaz, ezek csökkenthetik egyes rákfajták kialakulásának kockázatát. A lencse kiváló forrása a triptofán elnevezésű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul emelve a hangulatot. Glikémiás indexe alacsony, így lassan feszívódó szénhidrátnak számít.
Felhasználás: levesek, főzelékek
Elkészítés: Felhasználás előtt alapos mosás, javasolt. Vízmennyiség:1 csésze lencse 3-4 csésze víz (Elkerülhető a puffadás ha főzéskor, az első főzővizet közvetlenül forrás után leöntjük róla. Ízesítése (só, ecet) a főzés végén javasolt, így hamarabb megfő.) Főzési idő 10-20 perc.
Fűszerei: római kömény, fekete mustármag, koriander, kurkuma
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK 100G TERMÉKBEN
Energia |
1.283 kJ / 304.0 KCAL |
---|---|
Zsír |
1.6 g |
Amelyből telített zsírsavak |
0.2 g |
Szénhidrát |
41.0 g |
Amelyből cukrok |
1.6 g |
Só |
0.02 g |
Fehérje |
23.0 g |
Allergénfigyelmeztetés |
Földimogyorót, szezámmagot és glutént felhasználó üzemben csomagolva! |
Egészséges életmóddal kapcsolatos adatok |
|
Jogi szabályozás |
|
Összetevők |
vörös lencse. |
felhasználási információk |
Főzési ideje körülbelül 10-20 perc amely alatt pürés állagú lesz. Nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni. |
Tárolási információk |
Száraz és hűvös helyen tárolandó! |
Újrahasznosítási információk |
PE tasak + PA címke. Mindkettő újrahasznosítható. |
Receptek
VÖRÖSLENCSE HUMUSZ
HOZZÁVALÓK :
- 200 gramm vöröslencse
- 100g szezámmag
- ½ frissen facsart citromlé
- 3 szál újhagyma fehér része
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 3 evőkanál Oliva olaj
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott vörös lencsét 3,5 dl vízzel tegyük fel egy lábosban közepes hőfokon főzni. A vöröslencsét nem szükséges főzés előtt beáztatni, mivel rövid idő alatt (15-20 perc) megfő.
A szezámmagot serpenyőben közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, míg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. A fűszereket, aprított petrezselymet hozzáadva, citromlével és a préselt fokhagymával ízesítjük. A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva ismét aprítógéppel kikeverjük. Ha szükséges további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán, az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.
Népszerű termékek
Nagyszerű fehérjeforrás, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag növény.
A vörös lencse gyorsan elkészülő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag nagyszerű fehérjeforrás.