Biopont Bio Szezámmag 200g
Elérhetőség: | Raktáron |
Egységár: | 3.015,00 Ft/kg |
Gyártó: | Biopont |
Cikkszám: | MBPA54A10200 |
Leírás és Paraméterek
A szezámmag egy Indiából származó növény magja. A hindu mitológia szerint az örök élet szimbóluma. A keleti konyha és az egészséges életmód elterjedésének, valamint a táplálkozásunkra fordított nagyobb figyelemnek köszönhető, hogy a szezámmag itthon is egyre ismertebb lesz.
Az aprócska magok több mint fele olaj, valamint nagy mennyiségű A-, B- és E-vitamin is van benne. Kalcium, vas, kálium és magnézium is jelentős mennyiségben megtalálható benne, ezen kívül pedig kiváló lecitin forrás. (Súlyarányosan hétszer több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej.) A benne található szezamol erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású
Felhasználhatósága sokrétű, pirítva, és natúr tehetjük péksüteményekre, salátákba, köretbe, készíthetünk belőle krémet, „sót” (szezámsó), hidegen sajtolt olajat.
Az apró magokat érdemes őrölt formában fogyasztani, hogy szervezetünkben jobban hasznosuljon.
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK 100G TERMÉKBEN
Energia |
2.429 kJ / 588.0 KCAL |
---|---|
Zsír |
50.0 g |
Amelyből telített zsírsavak |
7.6 g |
Szénhidrát |
10.2 g |
Amelyből cukrok |
0.5 g |
Só |
0.11 g |
Fehérje |
18.0 g |
Allergénfigyelmeztetés |
Szezámmagot tartalmaz. A termék földimogyorót és búzát feldolgozó üzemben van csomagolva. |
Egészséges életmóddal kapcsolatos adatok |
*Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó. |
Jogi szabályozás |
Ellenőrzést végzi: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01 |
Összetevők |
szezámmag* . |
felhasználási információk |
Felbontás után azonnal fogyasztható. |
Tárolási információk |
Száraz és hűvös helyen tárolandó! |
Újrahasznosítási információk |
BOPP műanyag |
Receptek
HUMUSZ PETREZSELYEMMEL
HOZZÁVALÓK:
- 200 gramm csicseriborsó
- 100g szezámmag
- 1 púpozott teáskanál római kömény
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 ½ dl olivaolaj
- ¼ csokor petrezselyemzöld (1 evőkanál szárított petrezselyem)
- fehérbors
- só (Himalaya finom)
ELKÉSZÍTÉS:
A csicseriborsót éjszakára áztassuk be. (Nagyobb tálba helyezzük, mert a víz hatására kétszeresére dagad. Ha nem áztatjuk be, a főzési idő kb. 1,5 óra.) Háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel főzni. Hogy hamarabb elkészüljön, érdemes kevés szódabikarbónát szórni a vízbe.
A szezámmagot serpenyőben, közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, amíg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve, és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a fűszerekkel, aprított petrezselyemmel együtt a tahini pasztához adjuk. Citromlével és préselt fokhagymával ízesítjük.
A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva, aprítógéppel ismét kikeverjük. Ha szükséges, további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán. Az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.
VÖRÖSLENCSE HUMUSZ
HOZZÁVALÓK :
- 200 gramm vöröslencse
- 100g szezámmag
- ½ frissen facsart citromlé
- 3 szál újhagyma fehér része
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 3 evőkanál Oliva olaj
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- bors
- só (Himalaya finom) ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott vörös lencsét 3,5 dl vízzel tegyük fel egy lábosban közepes hőfokon főzni. A vöröslencsét nem szükséges főzés előtt beáztatni, mivel rövid idő alatt (15-20 perc) megfő.
A szezámmagot serpenyőben közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, míg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. A fűszereket, aprított petrezselymet hozzáadva, citromlével és a préselt fokhagymával ízesítjük. A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva ismét aprítógéppel kikeverjük. Ha szükséges további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán, az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.