Ataisz hosszúszemű extra barnarizs 500g
Elérhetőség: | Raktáron |
Egységár: | 768,00 Ft/kg |
Gyártó: | ATAISZ |
Cikkszám: | GATA47A10500 |
Leírás és Paraméterek
A rizs az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Délkelet-Ázsiában több ezer éve termesztik. A krónikák szerint európai elterjedése a középkor elejére tehető, Magyarországon valószínűleg a törökök honosították meg. Napjainkban az emberiség felének alapvető tápláléka. Több ezer fajtája létezik.
A barnarizs ásványi anyagokban, vitaminokban, élelmi-rostban, fehérjében gazdag, (kimagasló a protein értéke) gluténmentes gabona. Barna színét, a kíméletes hántolás miatt megmaradó, ezüsthártyának köszönheti.
Bővelkedik B vitaminokban, (B1, B2, B3, B5, B6) mely jótékony, nyugtató hatással van az idegrendszerre, E-, és K vitamint is tartalmaz. Foszfor, kalcium, kálium, szelén (segít a bőr rugalmasságának megtartásában, csökkenti a gyulladásokat), vas, cink és magnézium tárháza.
Magas rosttartalma miatt a legkönnyebben emészthető gabona, ezért emésztési problémák esetén, beépítve a táplálkozásunkba hatékony megoldást jelenthet. A rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, ezért a barnarizs glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsé. (Nem sokkal.) Tisztítja a beleket, mivel a bélperisztatikát gyorsítja, a mérgező bomlástermékeket megköti és kiüríti a belekből. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a vastagbél rosszindulatú elváltozásai. Szív védő élelemnek is tekintik, mivel tartalmaz egy oryzanol nevű vegyületet, amely a vér koleszterin szintjét csökkenti.
A legújabb tanulmányok szerint a rizskorpa a legnagyobb tápértékű anyag a világon, amit valaha tanulmányoztak. Több mint 70 antioxidánst találtak benne, amelyek védenek a sejtkárosodás ellen és még fiatalon is tart. A rizsből készült tejet laktózérzékenyek fogyaszthatják.
Készíthető belőle köret, levesbetét, köret, zöldséges egytálételek, rakott ételek, desszert egyaránt.
Alapos öblítés, átmosás után a rizst 2,5-szeres vízben főzzük. Főzési ideje megközelítőleg 40-50 perc. Kicsit hosszabb, mint a fehér társáé, mivel azonban a barnarizs tápanyagtartalma többszörösen meghaladja a fehér rizs vitamin és ásványi anyagtartalmát, megéri a barna változatot választani. A főzési időt áztatással csökkenthetjük. (Ajánlott áztatási idő 6-8 óra.)
Fűszerei: lestyán, sáfrány kurkuma, majoranna, kakukkfű, curry
Átlagos tápanyagtartalom 100 g termékben:
- Energiatartalom: 1561,37 KJ/ 373 kcal
- Zsír: 2,90 g,
- -amelyből telített zsírsavak: 1,00 g
- Szénhidrát: 77,20 g,
- -amelyből cukrok: 0,0 g,
- Fehérje: 7,90 g,
- Só: 0,0 g
Összetevők: Barnarizs (EU)
Allergén információ:A termék szezámmagot, zellert, búzát, glutént és más olajos magvat is feldolgozó üzemben készült.
Népszerű termékek
Magas rosttartalma miatt az egyik legkönnyebben emészhető gabona.
Gluténmentes
Az egyik legfontosabb fehérjeforrás, kimagasló a protein értéke.
Ásványi anyagokban, vitaminokban, élelmi-rostban, fehérjében gazdag, gluténmentes gabona.